İhracat Nedir?

Bir ülkenin içerisinde üretilen mal veya hizmetlerin döviz cinsinden satışını temsil eden ihracat, bu şekilde ülkeye para akışı sağlayan bir sektördür.
Ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olan bu alanda çalışmak dış pazarlara ulaşım ve karlılık açısından oldukça verimlidir. Fakat aynı zamanda fazlasıyla planlı olmayı ve iyi bir fizibilite çalışmasını gerektirir. İhracat sektörü; güç, zaman ve para ihtiyacını da sürekli olarak barındırmaktadır.
 
İHRACATTA BAŞARIYA GİDEN YOL
İhracat operasyonları, ticari girişimlerde de olduğu gibi birçok alanlardaki riskleri taşımaktadır. Ancak bütün süreçleri doğru bir planlama ile yönettiğinizde, doğabilecek riskleri önceden görebilir ve tüm bu risklerin üstesinden gelebilirsiniz. Böyle bir planlama ve yönetimle ihracatta başarılı olmanız kaçınılmazdır.
 
İHRACATÇI KİMDİR?
Şimdi de “Kimler ihracatçı olabilir?” sorusunun yanıtında sıra… İhraç edeceği mala göre, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne üye olan ve vergi numarasına, gerçek veya tüzel kişilk statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar ihracat yapabilirler.
 
İHRACATTA PAZAR ARAŞTIRMASI
İhracatta yapacağınız pazar araştırması, ürününüzü nasıl satacağınız ve pazarlayacağınız konusunda oldukça büyük önem taşır. Bu öneme dayanarak, ihraç edilecek ürün ve hizmetlerin dış ülke pazarlarına satışı sırasında karşılaşılma ihtimali olan riskleri azaltmak adına yapacağınız araştırma çalışmalarında aşağıdaki konulara dikkat etmenizi öneririz:
 
Ülkenin yabancı ürün ithalatına karşı politikası ve var olan tarife ve tarife dışı engeller ile ilgili bilgi edinilmesi
Hedeflenen pazar ile iç pazarın karşılaştırılması, benzerliklerin ve farklılıkların tespit edilmesi
Pazarına girilecek ülkenin ekonomik ve siyasi yapısına bakılması
Hedef pazardaki nüfus özelliklerinin belirlenmesi
Değişen talep yapısı ile ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapılması
Doğru pazarlama teknikleri ile çalışılması
Pazarda yer alan rakip ürün ve firmaların iyi tanınması
Doğru fiyatlandırma için çalışma yapılması
Doğru bir pazar araştırması ile risklere hazırlıklı olarak ve planlı çalışmalarla sürekliliği sağlayarak ihracat sektöründe başarılı bir pozisyona gelebileceğinizi ve üstelik ülke ekonomisinin gelişimine de katkıda bulunmuş olacağınızı unutmayın!

DİĞER HABERLER

E-İhracat Yapacaklara 8 ÖneriMar 16, 2019

Fiziksel sınırların kalktığı, anında bilgi alışverişinin sağlanabildiği günümüz dünyasında her alanda görülen bu genişleme, ticarette de etkilerini ortaya koyuyor.
Devamı

ETGB (Hızlı İhracat) Nedir?Mar 16, 2019

Mal bedeli 7.500 Euro ve ağırlığı 150 kg’yi aşmayan gönderilerin, hava taşımacılığı ile gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan, ETGB statüsünde gönderilmesini sağlayan hizmettir.
Devamı

BİZE ULAŞIN

Gönder